krstuda

Subtitle

Blog - Prodaja

view:  full / summary

Od sad prodaja

Posted by krstuda on October 31, 2018 at 7:20 AM Comments comments (3)

Ovdje postavljajte ptice na prodaji ili krletke - ćibe...

Uzgoj Cesljugara - dr. Milivoj Lozovina

Posted by krstuda on December 20, 2017 at 2:35 PM Comments comments (0)

1. UZGOJ ČEŠLJUGARA

Kako je ugodno za prvih vrućina odmarati se u sjeni krošnje kestena, osobito kada na vršnim granama svojom skladnom i veselom pjesmom češljugar pjeva svojoj družici koja sjedi na jajima. Kako je lijepo promatrati i diviti se krasnim bojama i crtežu češljugarove odore. Kako je zabavno motriti skladne pokrete i eleganciju kojom se češljugari kreću po bodljikavim glavicama češljuga i čičaka vadeći zrnje i jedući ga.

To su zaista nezaboravni trenutci, ali su, nažalost, rijetki i ne mogu se često ostvarivati. Nije stoga nikakvo čudo da si je čovjek već od pamtivijeka nastojao osigurati stalno druženje s dragim stvorenjima. Dovoljno se samo sjetiti mile ptičice, kanarinca. Osvajači su prije više od pola tisućljeća pokorili Kanarske otoke. Tamo su slomili otpor i uništili lijepe i snažne slobodoljubive Guanče, koji su u neravnopravnoj borbi svi nestali. Nestali su tada i tamošnji lijepi psi koji su i dali ime Arhipelagu pa i samim kanarincima. Međutim, tada već tamo uzgajani kanarinac nije nestao. Ova ptičica je ne samo preživjela nego se raširila po čitavom svijetu u stotinama varijeteta kao sasvim domestificirani kućni ljubimac zahvaljujući prije svega svojem ugodnom pjevu koji intenzivno traje čitavu godinu.

Naravno, uzgajan u kući i češljugar je već davno postao ptica-ljubimac mnogih. Ne začuđuje da su prvi europski iseljenici u novootkrivene kontinente sa sobom nosili i uzgajane češljugare.

Zadnjih desetljeća i češljugar ponavlja povijesni put kanarinca. Uspjelo je u najnovije vrijeme uzgojiti različite varijetete zahvaljujući domestifikaciji mutiranih oblika. Tako se danas i češljugar, kao i kanarinac, uzgaja radi držanja u kući. Tamo se generacijama razmnaža pa se opravdano već sada može govoriti o bliskoj budućnosti kada se neće niti pomišljati na uzimanje češljugara iz prirode, nego čak i o eventualnom vraćanju uzgajanih primjeraka u prirodu tamo gdje ih bude premalo.

Prvi i najvažniji problem kojega mora znati uspješno svladati uzgajatelj je hranidba domestificiranih češljugara. Naime, češljugar u prirodi može i "zna" sebi tako kombinirati različita jela da mu ona zaista budu i hrana, tj. da sadrže sve one tvari koje češljugar treba za normalan život. Usput istaknimo da je čovjek tijekom proteklih tisućljeća izgubio svoj kvalitativni instinkt za prehranu, koji je u ptica, pa i češljugara, još ostao sačuvan. Mi, naime, osjećamo glad i zatomit ćemo je ako pojedemo bilo kakav, jednoličan pa i sasvim nepotpun obrok. Ostao nam je samo kvantitativni dio instinkta za prehranu pa je nužno poznavanje onoga što jedemo. Zato će nam dobro doći ako zbog češljugara nešto naučimo i o vlastitoj pravilnoj prehrani. Ne smije se smetnuti s uma da domestificirani češljugar ne može koristiti svoj kvalitativni instinkt za hranidbu, jer može jesti samo ono što mu uzgajatelj pruži. Jedino unutar pruženog mu jela on može donekle birati. Zato svakog uzgajatelja domestificiranih češljugara čeka obveza naučiti što je moguće više o hranidbenim potrebama svojih češljugara. To nas prisiljava da se ovdje barem ukratko upoznamo s osnovama hranidbe općenito, a s hranidbom domestificiranog češljugara posebno.

Prije svega je potrebno razmotriti tri osnovna pojma hranidbe: pojam živežne namirnice, jelo i hrana.

Živežne namirnice su zajednički naziv za sve poljoprivredne proizvode namijenjene hranidbi. To su, i za češljugara, npr. sjemenke svjetlice i glavice maslačka, ali i jaja koja će završiti u mješanici, a isto tako i brašno i šećer. Dakle, neke će živežne namirnice češljugar direktno jesti, što vrijedi i za čovjeka, a neke ćemo mu doraditi prije nego mu ih pružimo.

Jelima se pak nazivaju živežne namirnice u onom obliku, prerađene ili neprerađene, u kojem ih češljugar jede. Tako sjemenke svjetlice koje češljugar uzima iz smjese sjemnja koja mu je pružena u hranilici predstavljaju i živežnu namirnicu, ali ujedno i jelo. Međutim, brašno, šećer, kuhano jaje i drugi dodatci postaju jelom onda kada ih prerađene u jajnu mješanicu pružimo češljugaru. Jajna mješanica je, dakle, jelo.

Ipak, jajna mješanica bi mogla postati i hranom, ako bismo je s odgovarajućim dodatcima pripremili tako da u točno određenom omjeru sadrži svih pedesetak i za češljugare nužnih hranjivih tvari. Pojedine hranjive tvari pružaju organizmu češljugara nužan izvor životne energije, ali isto tako i građevni materijal prijeko potreban za rast i obnavljanje tijela. Dakle, hrana uključuje sve tvari, u odgovarajućim omjerskim količinama, koje su nužne za normalni život, pa i rast organizma. Tek kada će češljugarev dnevni obrok, njegovo jelo, sadržavati sve potrebne hranjive tvari u točno određenom međusobnom odnosu, češljugar će se moći pravilno hraniti, moći će normalno živjeti. Međutim, ako se u obroku češljugara, pa i u našem nađu za njegovo zdravlje štetne tvari, čak i otrovne, neće se raditi o "štetnoj hrani" ili "otrovnoj hrani", kako se nažalost može posvuda čuti i čitati. Ako jelo sadrži i neke štetne tvari, onda to jelo, bez obzira jesu li u njemu i sve potrebne hranjive tvari i u točnom omjeru, nije nikako hrana nego jelo ili u najboljem slučaju hrana koja je zagađena, jer su kao primjese prisutne i neke štetne tvari. Tada se radi o jelu zagađenom primjesom štetnih pa i otrovnih tvari. Dakle, hrana ne može uključivati štetne tvari pa ne može biti niti "štetna" niti "nepotpuna" niti "otrovna" niti "genetski modificirana" itd., jer tada naprosto nije hrana! Naravno, isto je tako besmisleno govoriti o "zdravoj hrani", jer hrana može biti jedino i samo zdrava pa je suvišno ponavljati istoznačne riječi (pleonazam).

Budući da je u hrani češljugara sadržano pedesetak količinski zastupljenih točno određenih i vrlo različitih hranjivih tvari, trebamo se upoznati i s glavnim svojstvima tih tvari. Naravno, neće biti moguće detaljno opisivati sve ono što bi zaista bilo potrebno svakom uzgajatelju kako bi što uspješnije mogao hraniti svoje ljubimce. Zato ćemo iznijeti samo osnovne stvari, a pojedinosti će svaki čitatelj moći proučiti u zaista obilnoj i danas srećom svima dostupnoj literaturi.

Neki će čitatelji možda prigovoriti "previše stručnom" iznošenju pojmova i znanja. Ne smije se, međutim, zaboraviti da se naši uzgajatelji češljugara i ostalih domestificiranih ptica svake godine uspoređuju i natječu sa svim uzgajateljima svijeta, posebno s vrlo sposobnim, uspješnim i odličnim poznavateljima uzgoja iz Europe. Nažalost, znanje naših uzgajatelja je zaista nedovoljno pa je i sve ovdje izneseno samo opći pregled pojmova i znanja. Sve je to nedovoljno pa je nužno znanja o uzgoju stalno upotpunjavati.

Batuda casopis

Posted by krstuda on May 20, 2015 at 3:40 PM Comments comments (0)

Postavljeno 5 brojeva u RAR i PDF formatu

Web stranica

Posted by krstuda on May 14, 2015 at 5:40 AM Comments comments (0)

Ozelandura

Posted by krstuda on November 27, 2014 at 12:15 AM Comments comments (2)

Lov na tiće u Omišu

You need Adobe Flash Player to view this content.


Otvaranje stranice

Posted by krstuda on November 25, 2014 at 3:30 PM Comments comments (0)

Početak rada na stranici za ptice...K.


Rss_feed